Sexy Lingerie

Seluar dalam wanita yang selesa dan sihat, seperti apa?


Kadang-kadang, warna dan model adalah perkara pertama yang perlu diberi perhatian ketika membeli coli dan seluar dalam wanita. Ia tidak salah. Model seluar dalam yang cantik memang dapat meningkatkan keyakinan diri. Tetapi, perhatikan juga ramuannya. Seluar dalam yang sihat dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan.

Petua memilih bra dan seluar dalam wanita yang selesa dan sihat

Semasa memilih seluar dalam, terutama seluar dalam wanita, ada banyak perkara yang harus anda pertimbangkan.

1. Pilih bahan yang betul

Seluar dalam kapas adalah pilihan terbaik, baik dari segi keselesaan dan kesihatan. Bahan ini lembut, ringan dan sangat selesa untuk penggunaan seharian. Selain itu, kapas menyerap peluh, yang dapat mengurangkan kelembapan dan mencegah risiko masalah kesihatan seperti ruam kulit dan jangkitan kulat.

2. Jangan terlalu ketat

Memilih sama ada coli atau seluar dalam, mestilah ukuran yang tepat – ia tidak terasa ketat, dan juga tidak longgar. Memakai coli dengan ukuran yang tepat dapat menyokong bentuk payudara anda dengan lebih baik dan memperbaiki postur badan anda. Bra yang terlalu kecil boleh menyebabkan keluhan kesihatan, seperti sakit kepala, sakit belakang, sakit bahu, sakit dada, dll. Sementara itu, bra yang terlalu besar boleh menyebabkan payudara lebih kendur.

Perkara yang sama perlu dipertimbangkan ketika memilih seluar dalam. Seluar dalam yang sempit atau terlalu besar boleh menyebabkan kerengsaan. Seluar dalam tali leher atau tali leher, misalnya, memberikan kesan seksi dan menggoda.

Walau bagaimanapun, pemakaian yang berpanjangan boleh memberi kesan negatif pada vagina anda. Geseran yang dihasilkan oleh g-string boleh menyebabkan jangkitan bakteria pada vagina kerana bakteria dari dubur mudah dipindahkan ke vagina. Sekiranya bakteria ini masuk ke dalam rahim, risiko anda terkena jangkitan saluran kencing dapat meningkat.

Sekiranya anda duduk lebih banyak, pilih jenis seluar dalam yang sedikit lebih longgar dan pakai pakaian yang juga kurang ketat. Ini kerana kedudukan duduk sahaja dapat meningkatkan suhu di sekitar kawasan kemaluan anda. Faraj yang lembap boleh menjadi lokasi yang ideal untuk membiak bakteria.

3. Rajin-rajin menukar seluar dalam anda

Seluar dalam mesti ditukar dengan kerap. Perhatikan keanjalan seluar yang anda pakai. Sekiranya terasa tidak selesa, longgar, atau kendur ketika digunakan, ada baiknya membuangnya dan membeli yang baru.

Tukar seluar dalam semasa anda mencium bau pakaian dalam, walaupun selepas mencuci. Sebabnya, beberapa bahan seluar dalam seperti poliester, apabila dicampurkan dengan peluh, akan menyebabkan bakteria yang mencetuskan bau. Sekiranya tidak diganti dengan segera, bakteria ini dapat menjangkiti faraj dan menyebabkan penyakit.

Tanda seluar dalam wanita mesti diganti

1. Umur seluar dalam tidak boleh melebihi 2 tahun

Kadang-kadang setiap wanita mempunyai seluar dalam kegemarannya yang merasa selesa sehingga dia sering dicuci setiap hari. Tetapi sayangnya, jika seluar dalam digunakan terlalu lama dan tidak diganti dengan yang baru, kualiti kain dan kebersihan seluar tidak lagi sesuai digunakan.

Oleh itu, seluar dalam wanita yang paling lama digunakan dan diganti dengan yang baru adalah setiap 6 bulan hingga jangka masa 1 tahun. Selain daripada bahan seluar dalam yang ramping, warna seluar dalam yang dipakai terlalu lama juga kusam, tidak terang seperti pertama kali anda membelinya.

2. Seluar dalam mempunyai kesan bintik

Bintik-bintik pada seluar dalam anda boleh muncul disebabkan oleh cetakan pada kain, karat pada seluar dalam semasa mencuci atau mengeringkannya, dan juga dari bahan kimia tertentu. Tompok-tompok yang muncul umumnya berwarna putih, kuning, coklat, atau bahkan kehitaman. Sekiranya anda memakai seluar dalam ini, dikhuatiri bintik-bintik pada kain boleh membahayakan kawasan faraj atau kulit yang ditutupi oleh seluar.

3. Semasa seluar diregangkan

Anda tidak mahu, adakah, jika seluar dalam anda tiba-tiba kendur ketika anda memakai rok? Atau sibuk membaiki sambil menaikkan seluar dalam yang kendur ketika tempat melepak dengan sahabat?

Tanda seluar dalam wanita yang terlalu besar perlu diganti dengan yang baru. Punca seluar dalam yang melekit antara lain adalah kerana getahnya longgar atau terlalu besar. Memakai seluar dalam dengan keanjalan dan ukuran yang betul dapat melindungi dan melindungi kawasan kemaluan anda dengan baik.

Berapa kali anda perlu menukar pakaian dalam sehari?

Menurut Philip Thierno, pensyarah mikrobiologi dan patologi di New York University, Amerika Syarikat, kawasan kulit yang dipakai oleh seluar dalam biasanya mengandungi bakteria E. Coli (Escherichia coli).

Walaupun kawasan kulit telah dibersihkan berulang kali, bakteria E. Coli akan terus wujud. Anda boleh bayangkan jika anda tidak menukar seluar dalam anda, bakteria akan berpindah ke seluar dalam anda dan boleh menyebabkan jangkitan di sekitar kawasan kulit.

Walaupun bakteria ini tidak segera menyebabkan masalah kesihatan dengan seluar dalam, anda masih perlu menukar atau mencuci pakaian dalam anda setelah memakainya. Menurut Thierno, seluar dalam pada umumnya baik jika tidak diganti dalam dua hari berturut-turut.

Namun, untuk menjaga kebersihan dan kesihatan kawasan vagina dan pangkal paha, lebih baik menukar seluar anda sehari sekali. Sekiranya anda melakukan aktiviti yang berpeluh, ubahlah dua kali sehari.

Thierno juga mengesyorkan mencuci pakaian dalam air panas dan peluntur. Kedua-duanya adalah bahan yang dapat membunuh organisma atau bakteria yang tinggal di seluar anda,

Walau bagaimanapun, beberapa kain seluar tidak boleh dicuci dengan air panas. Perhatikan label kain pada kain seluar, cari jenis bahan dan arahan mencuci cara mencucinya. Selain itu, menurut Tierno, pengeringan seluar dalam di bawah terik matahari juga bagus, kerana sinar UV dapat membantu menyingkirkan bakteria dan membuat kain cepat kering.

x

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *